Det började med den heta solen. Höga temperaturer, torr luft och värme har tvingat de indiska kvinnorna att hitta ett effektivt skydd. Den kroppsdel som utsätts mest för solens skadliga strålar är förstås håret. Kroppen skyddas ju av en sari.

Det är här som håroljor kommer in i bilden.

Indiska kvinnor har funnit lösningen i traditionell medicin, närmare bestämt i de naturliga håroljor som även används för hudvård. Ayurveda består av fyra olika delar: att bota sjukdomar, förhindra dem, förbättra livskvalitén, och medvetandegörande. Det sista är förstås det viktigaste.
Vill du vårda ditt utseende? Lär dig mer om hårbehandling med olja!

HÅRBEHANDLING MED OLJA – VAD INNEBÄR DET?

En grundläggande metod som används av indiska och arabiska kvinnor är hårbehandling med olja. Metoden har nu blivit populär i hela världen, och de värdefulla egenskaperna hos naturliga oljor uppskattas av alla från privatpersoner till kosmetikabranschens största aktörer. Behandling med olja är den säkraste, mest naturliga och mest effektiva tekniken för att förbättra hårets skick.

Det finns ingen tydlig definition för hårbehandling med olja, eftersom allt skiljer sig beroende på vilken olja du valt, vilken sorts hår du har och vilka behov det har, och hur oljan ska appliceras. Vi kommer gå igenom detta nedan. Kort sagt kan man säga att behandling med en olja är en hårvårdsmetod som går ut på att du applicerar naturliga oljor med vårdande och skyddande egenskaper.

Hårolja kan appliceras på olika sätt beroende på vad du föredrar. Att välja rätt olja är en individuell fråga, och det stora utbudet gör inte sake lättare. Vi kommer även att gå igenom detta lite senare. För att välja behandling är det viktigaste att ta reda på vilka effekter oljan har och vad du kan förvänta dig av den.

Hårbehandling med olja: effekter

Resultaten av behandlingen med hårolja varierar lika mycket som själva anledningarna att vi söker oss till olja. De som förespråkar den här sortens behandling menar att hårolja kan hjälpa mot allt. Skeptikerna menar å andra sidan att olja kan skada håret. Som alltid ligger sanningen någonstans i mitten – allt handlar om vilken olja och vilken metod du väljer.

Fördelar med oljebehandling are:

  • kompletterar med viktiga, vårdande ingredienser,
  • reparerar skador i hårets struktur,
  • kontrollerar fuktnivån (olja håller kvar vatten i håret),
  • förnyar, föryngrar och återställer hårets elasticitet,
  • ökar hårets naturliga volym,
  • gör håret mjukare, lenare och glansigare,
  • underlättar kamning och hantering,
  • stärker håret och främjar dess tillväxt,
  • minskar problem med håravfall,
  • motverkar mjäll, psoriasis och irritation.

Den största fördelen med naturliga håroljor är förstås resultatet. Håroljor kan effektivt ersätta balsam, serum och hårmasker eftersom metoden har vårdande, skyddande och föryngrande egenskaper som alla gör håret vackrare. Håroljor verkar både på hårets inre och dess yttre struktur. Resultatet blir en märkbar förbättring av både utseende och skick.

Vilken hårolja är bäst?

Visste du att hårbehandling med olja fungerar på alla sorters hår? Det kan vara mer eller mindre skadat, vågigt eller rakt, blont eller mörkt, lockigt eller tunt – det finns en hårolja för alla. Det gäller bara att hitta den, vilket kan vara svårare än det verkar.

Håroljor tillhör inte någon särskild kategori. Man behöver inte leta upp dem på apotek eller specialistbutiker eftersom de till och med säljs i butikerna. De skiljer sig åt, men en gemensam sak för dem alla är att de inte skadar och därmed kan användas i behandlingar.

Om du förväntar dig spektakulära effekter behöver du välja en olja som matchar hårets porositet. Kika först på vilka fettsyror de olika oljorna innehåller. De flesta håroljor innehåller EFA (essentiella fettsyror), men proportionerna kan variera. Om du behandlar håret med olja behöver du ha dessa skillnader i åtanke.

OLIKA SORTERS HÅROLJOR

Mättade oljor innehåller en större mängd mättade fettsyror (vilka saknar en dubbel bindning av kolatomer) bland annat laurinsyra, palmitinsyra, myristinsyra, stearinsyra och behensyra. Detta förbättrar oljorna och gör att de snabbare kan tränga in i hårets struktur, eftersom partiklarna är tillräckligt små för detta. Dessa oljor fungerar bäst på hår med låg porositet.

Vilka håroljor innehåller mättade fettsyror?

babassuolja – laurinsyra och myristinsyra
palmolja – 51% laurinsyra
jojobaolja – palmitinsyra
kokosolja – innehåller mättade fettsyror
jordnötsolja – arakidonsyra och behensyra
kokossmör – palmitinsyra, stearinsyra och linolsyra

Omättade oljor kan delas upp i två grupper, och vi måste ha detta i åtanke när du väljer en hårolja.

[1] enkelomättade oljor är alla håroljor som innehåller en stor mängd monomättade fettsyror (en dubbel bindning mellan kolatomerna), bland annat palmitinsyra och oljesyra. Fördelen med dessa syror är att oljan får mellanstora partiklar som kan absorberas av håret. Hårbehandling med de här sorters oljorna är perfekta för hår med mellanhög porositet.

Vilka håroljor innehåller enkelomättade fettsyror?

olivolja – 60-75% oljesyra
sheasmör- 50% oljesyra och mättade syror
rapsolja – 62% oljesyra
senapsolja – erukasyra
hasselnötaolja – 78% oljesyra
sesamolja – 43% oljesyra
sötmandelolja – 68% oljesyra
risolja – oljesyra

[2] fleromättade oljor innehåller många fleromättade fettsyror (som har fler än två bindningar mellan kolatomer), bland annat linolsyra, alfa-linolensyra och arakidonsyra. Dessa fettsyror har större partiklar och gör att oljan kan tränga in i håret. Därför passar den här sortens oljor personer vars hår har hög porositet.

Vilka håroljor innehåller fleromättade fettsyror?

ricinolja – 80% ricinsyra
linfröolja – 50% linolsyra
solrosolja – 68% linolsyra
pumpafröolja – 50-60% linolsyra och 20% oljesyra
vetegroddsolja – linolsyra och alfa-linolensyra
arganolja – linolsyra och alfa-linolensyra
sesamolja – 43% linolsyra
risolja

HÅRBEHANDLING MED OLJA – DE BÄSTA METODERNA

Det råder inga tvivel om att hårbehandling med olja är en av de smartaste hårvårdsmetoderna. Allt fler kvinnor upptäcker vilka underverk hårolja kan göra. Den enkla appliceringen är en vinnande faktor när man väljer mellan håroljor och hårmasker. Undrar du hur hårbehandling med olja går till? Det är faktiskt rätt enkelt.

Applicering av hårolja

Hårolja kan appliceras på flera sätt. Det finns fyra grundläggande metoder för att applicera olja i håret, men det finns inga begränsningar. Metoderna kan kombineras, justeras och förbättras i enlighet med dina egna behov. Som grund ligger fyra traditionella behandlingsmetoder.

Oljebehandling i torrt hår – som namnet avslöjar kan du göra detta före eller efter hårtvätt. Allt handlar om hur fet oljan är och hur snabbt den absorberas. Behandling i torrt hår är den metod som ger svagast resultat och rekommenderas oftast för styling eller för att göra håret mjukare och glansigare.

Oljebehandling i vått hår – utförs i fuktigt hår, och leder till att de yttre lagren öppnar sig och därmed låter de vårdande ämnena absorberas bättre. Du kan göra detta före eller efter hårtvätt, och passar den som söker en intensivt vårdande, föryngrande och stärkande behandling.

Oljebehandling i en skål – detta anses vara den mest kraftfulla och effektiva metoden. Häll varmt vatten och olja i en skål och välj en mängd som passar dig (oftast 2-3 matskedar) och doppa sedan håret i skålen. Temperaturen får hårets yttre lager att öppna sig, och vattnet gör det lättare för oljan att absorberas och gör behandlingen mer effektiv.

Olja som komplement till kosmetiska produkter – är en vanlig lösning för den som inte vill ge upp sitt favoritbalsam eller som inte har tid för flera timmars oljebehandling. Tillsätt ett par droppar olja i schampo, balsam, serum eller en hårmask för att förstärka dess positiva egenskaper.

Nu bör vi nämna att hårbehandling med olja kan delas upp i två sorters metoder. Hårbehandling med olja är universellt och det finns inga särskilda regler, så de flesta funderar på två saker: när ska man använda hårolja, och ska man applicera olja i hela håret?

Den första frågan handlar om huruvida oljan ska sitta i över natten eller under dagen. Allt handlar om vilka preferenser du har. Olja för styling, fixering av frisyrer och som absorberas väl kan sitta i under dagen. De behöver inte sköljas ur och påverkar endast på ytan. Om du vill vårda på djupet är det däremot bättre att låta oljan sitta i över natten. Alla oljor är dock inte lämpliga för nattliga behandlingar eftersom de t.ex. kan irritera hårbotten. Därför är det viktigt att du fattar ett informerat beslut.

Den andra frågan handlar om applicering av olja. Även här beror mycket på dina preferenser, oljan, och vilka problem du upplever med håret. Behandling kan utföras på själva hårbotten, i hela håret, eller en kombination av båda sätten. Naturliga oljor kan även användas för att skydda topparna. Varje metod är effektiv på sitt egna vis.

Att skölja bort hårolja

Applicering är en sak, men behöver man skölja ur oljorna? Svaret är både ja och nej, för även här handlar det om vilken olja du väljer. En olja med fet, klibbig sammansättning kommer inte se bra ut och behöver därför sköljas bort, medan lättare oljor som torkar snabbt och är till för styling inte behöver sköljas bort.

Om du bestämmer dig för en olja som behöver sköljas bort är det viktigt att välja rätt verktyg. Tyngre oljor är tyvärr svåra att skölja ur med ett skonsamt schampo, även om dessa rekommenderas för att undvika skador på håret. Starkare schampon med rätt rengöringsmedel, som SLS och SLES, är lättare att skölja bort olja med.

De vanligaste misstagen vid hårbehandling med olja

OBSERVERA! Hårbehandling med olja är i princip en chansning. Du kan förstås gissa vilken olja som är bäst för håret, men det fungerar inte alltid. Oljans absorbering och effektivitet påverkas av flera faktorer, som alla är viktiga att ha i åtanke. Det handlar inte bara om vilken olja du väljer, utan också att säkerställa att metoden matchar din hårtyp och dess behov.

Till skillnad från vad man kanske kan tro är hårbehandling med olja inte en enkel uppgift. Kom ihåg att oljan inte är effektiv om den inte används på rätt sätt.

Hårbehandling med olja – VANLIGA misstag

1. Först och främst handlar de vanligaste misstagen om att man väljer fel olja. Det är viktigt att du känner till hårets porositet (läs mer om det nedan) och att välja en olja som passar hårets struktur. Hur högt de yttre lagren har höjts spelar en stor roll. Olja med för stora partiklar kan tynga ner hår med låg porositet, och olja med små partiklar kan göra hår med hög porositet mer statist. Det föreslagna innehållet fettsyror kan förstås vara till hjälp, men faktum är att en annan olja kan vara mer lämplig. Tumregeln är enkel: om håret reagerar illa bör du sluta använda oljan och prova en annan lösning.

2. Förutom rätt olja är det förstås viktigt att dosera oljan rätt. Det andra vanliga misstaget är att applicera för mycket olja. Många tror att håret blir finare ju mer kosmetika man använder, men faktum är att för mycket olja kan skada håret genom att till exempel tynga ner det. Hårbehandling med olja bör ske med måtta, och det är bättre att använda för lite än för mycket. Det är viktigt att oljan absorberas ordentligt, så att den inte bildar ett fett och klibbigt lager ovanpå håret.

3. Hårbehandling med olja handlar inte bara om att välja produkt. En annan viktig faktor är metoden. Många av oss har en tendens att välja fel appliceringsmetod för problemet. Om du har känsligt hår är det bättre att behandla håret innan hårtvätt. Håret ska vara fuktigt och oljan ska inte sitta kvar i mer än en kvart. Om du vill underlätta styling kan du genomföra oljebehandlingen i torrt hår. Om håret behöver repareras på djupet kan du låta oljan sitta kvar över natten, eller behandla håret i en skål. Ditt mål med behandlingen avgör vilken metod du bör välja.

HÅRETS POROSITET OCH VAL AV OLJA

En avgörande sak är förstås hårets porositet. När du vet vilken sorts hår du har kan du välja den mest effektiva metoden. Hårets porositet handlar om hårets yttre lager och hur upphöjt det är. Om de yttre lagren ligger tätt är håret välskyddat och mycket hälsosamt. Om lagren är öppna har året högre porositet, vilket innebär att håret är svagare och mer sårbart.

Hur identifierar man hårets porositet?

Det finns ett par olika metoder att identifiera hårets porositet, men ingen av dem är 100% säker. Det bästa är förstås att besöka en hårläkare och be denne undersöka håret med mikroskop. Tyvärr har alla inte den möjligheten, eller är villiga att genomgå den sortens undersökning. I så fall är det skönt att man även kan identifiera hårets porositet på hemmaplan.

Kokostestet går ut på att man använder kokosolja för att avgöra hårets porositet. Oljan innehåller många mättade fettsyror och rekommenderas främst för hår med låg porositet. Köp en liten förpackning kokosolja (den är mycket prisvärd) och behandla håret med den. Om håret känns mjukt, glansigt och friskt efter användningen har ditt hår förmodligen låg porositet. Om oljan gör håret krulligt har det förmodligen hög porositet.

Vattentestet är förmodligen det vanligaste testet, och går ut på att man tar reda på hur snabbt håret kan absorbera vätska. Fyll ett genomskinligt glas med vatten och lägg ett hårstrå i det. Om hårstrået flyter på ytan har håret låg porositet, och de stängda lagren hindrar vatten från att tränga in i håret. Om hårstrået sjunker snabbt har håret hög porositet, vilket innebär att vattnet absorberas mycket snabbt. Om håret sjunker långsamt har det förmodligen mellanhög porositet.

Du kan också avgöra hårets porositet genom att analysera dess utseende. I vanliga fall är det ganska enkelt eftersom porositeten påverkar utseendet. Hår med låg porositet är rakt medan hår med hög porositet är lockigt. Det finns förstås undantag, till exempel naturligt lockigt hår med låg porositet. I vanliga fall gäller dock följande:

  • Hår med låg porositet – rakt, mjukt, lätt att borsta, glansigt, djup färg, starkt, silkeslent, svårt att styla.
  • Hår med mellanhög porositet – lite vågigt, lite strävare, blir lätt krulligt, ser inte helt friskt ut, drabbas av håravfall, är lättare att styla.
  • Hår med hög porositet – lockigt, strävt, synbart matt, lätt att styla, sårbart för skador, svagt, drabbas av håravfall, skört, och drabbas av mjäll.

Vilken hårolja bör du välja?

Som tidigare nämnts kan håroljor innehålla olika mängder mättade och omättade fettsyror. Dessa påverkar partiklarnas storlek och är viktigt för porositeten. Nyckeln till framgång är att välja en olja som passar just ditt hår. Det är inte bara naturliga oljor som ska matcha porositeten, det är även viktigt att ha det i åtanke när du väljer masker, balsam, oljeblandningar, och andra kosmetiska produkter.

Oljor för hår med låg porositet

Hår med låg porositet behöver oljor med en stor mängd mättade fettsyror. De har små partiklar och tränger in i håret, tynger inte ner håret, och bildar inte ett oljigt lager.

Rekommenderade oljor: babassuolja, palmolja, jojobaolja, kokosolja, jordnötsolja och kokossmör

Rekommenderade produkter:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • Dove Serum-in-Oil
  • Dabur Vatika
  • Bumble and Bumble Invisible Oil

Oljor för hår med mellanhög porositet

Hår med mellanhög porositet behöver oljor med mellanstora partiklar, vilket oftast finns i håroljor med en stor mängd enkelomättade fettsyror. De passar bäst för hår med ett upphöjt yttre lager.

Rekommenderade oljor: olivolja, sheasmör, senapsolja, hasselnötsolja, sesamolja, sötmandelolja, risolja

Rekommenderade produkter:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
  • Dove Serum-in-Oil
  • Redken Diamond Oil
  • Kerastase Elixir Ultime
  • Moroccanoil Treatment
  • Alterna Bamboo Kendi Pure Treatment Oil

Oljor för hår med hög porositet

Det största utbudet oljor finns definitivt för hår med hög porositet. De innehåller en stor mängd fleromättade fettsyror, vilket innebär att partiklarna är lite större och därmed är bättre för det upphöjda yttre lager som hår med hög porositet har.

Rekommenderade oljor: ricinolja, solrosolja, pumpafröolja, vetegroddsolja, arganolja, sesamolja, risolja

Rekommenderade produkter:

  • Dabur Amla Hair Oil
  • L’Oreal Mythic Oil, Nourishing Oil
  • Ojon Rare Blend Oil
  • Redken Diamond Oil
  • Alterna Bamboo Kendi Dry Oil
  • Kemon Actyva Bellessere Oil
  • Moroccanoil Treatment